Hoe Augmented Reality nu al Positieve Effecten heeft op de Werkvloer

Hoe Gaat Augmented Reality (AR) mij Productiever Maken op het werk?

Augmented Reality (AR) word gezien als de volgende stap in de evolutie van computers. Op sommige dimensies zal dit ook waar zijn. Het is waarschijnlijk dat AR voor een van de meest intuïtieve en samenwerkende computer ervaring ooit gaat bezorgen.

Maar goed, men is al decennia aan het debatteren over over de potentie en waarde van AR. Velen denken dan ook dat de potentie eindeloos is en dat AR onze levens gaat verbeteren.

Echter is het niet noodzakelijk om lang na te denken over de mogelijkheden van AR en de invloed ervan op ons werk. AR is namelijk nu al de productiviteit van werknemers op de werkvloer aan het verbeteren. 

Verschillende Manieren hoe AR nu op de werkvloer word gebruikt

Weforum.org heeft onder haar klanten, waaronder applicatie ontwikkelaars en managers, gevonden dat AR vaak als een middel word gebruikt om betere besluiten te nemen.

Hun onderzoek laat zien dat deze klanten AR voornamelijk gebruiken om data te illustreren en te presenteren. Daarna wordt AR voornamelijk gebruikt voor onderwijs of om virtuele trainingen aan te bieden.

12 Manieren hoe AR op de Werkvloer Word Gebruikt
12 Manieren hoe AR op de Werkvloer Word Gebruikt. Bron: Meta Augmented Reality

Hier zijn enkele manieren hoe AR nu op de werkvloer gebruikt word

Onderhoud en Montage Vroeger

AR is net zoals meeste oplossingen voortgekomen uit een probleem waar een bedrijf tegenaan liep. In 1990 moesten fabrieksarbeiders van Boeing werken met een zeer complex vliegtuigbedrading instructiemechanisme die op grote multiplex platen werden weergegeven.

Elke stap in het proces vereiste dat het bord juist ingesteld moest worden door een werknemer. Dit zorgde voor meer werkdruk op de werknemers die al te maken hadden met strakke deadlines, hoge complexiteit en inefficiëntie.

Fabrieksmedewerkers van Boeing die het traditionele manier van werken gebruiken vs werknemers die AR gebruiken
Fabrieksmedewerkers van Boeing die het traditionele manier van werken gebruiken vs werknemers die AR gebruiken. Bron: Boeing

Twee Boeing onderzoekers, Tom Caudell en David Mizell, introduceerden AR en AR brillen op de werkvloer. En vervolgens kwamen ze ook met de term “augmented reality”.

Fabriekshallen zijn dus de eerste plek geworden waar AR dagelijks werd gebruikt. Het doel hiervan was om de productiviteit van medewerkers te verhogen en om de supply chain te optimaliseren.

Hoe AR Nu op de Werkvloer word Gebruikt

Wanneer we een snelle sprong naar het nu maken, dan zien we steeds maar dat bedrijven als General Electric (GE) AR (denk aan AR brillen maar ook aan mobiele apparaten) toepassen. Deze toepassingen dienen vooral om de werkprocessen en werkstromen te stroomlijnen.

De toename in het gebruik van AR door zulke bedrijven is eigenlijk geen verassing. Er zijn namelijk steeds meer onderzoeken die laten zien dat instructies in 3D, wat mogelijk word gemaakt door AR, mogelijk een positieve bijdrage heeft aan efficiëntie en effectiviteit.

De beste voorbeelden hiervan kun je in de industriële sector vinden. In deze omgevingen word door een computer gegenereerd video, illustratie of text informatie op fysieke objecten getoond.

Een voorbeeld hier van kan een stap voor stap herstel instructies zijn die boven machine onderdelen zweven. Deze instructies kunnen een medewerker dan assisteren in zijn taak.

Op deze manier kunnen draagbare AR apparaten in omgevingen zoals productie en industrie de productiviteit van werknemers verhogen. Dit kan al zelfs zonder enige training. Deze technologieën kunnen dus de productiviteit van werknemers verhogen door ze efficiënter en effectiver te laten werken.

AR heeft dus de potentie om voor meer economische groei en betere banen te zorgen. De voorwaarde hiervoor is een goede samenwerking tussen mensen en slimme computers.

Alleen dan kunnen de vaardigheden van werknemers beter worden gemaakt. Dit resulteert in bijvoorbeeld betere resultaten, meer veiligheid en hogere werktevredenheid.

De video hieronder bijvoorbeeld illustreert hoe een GE medewerker die bezig is met een complex taak 34% beter presteert wanneer hij instructies ontvangt via een AR bril. Dit terwijl hij het apparaat voor het eerst gebruikt.

Hoe zit het met Architecten en Designers en AR?

Gek genoeg kun je steeds meer fabrieksmedewerkers, technici en onderhoudsmedewerkers vinden die AR gebruiken. Dit in tegenstelling tot mensen die op een kantoor werken.

Je kunt je afvragen wat de meerwaarde is van kantoormedewerkers met een AR bril die aanvullende informatie toont. Kun je hier met een duidelijke ja op antwoorden wanneer je de grote hoeveelheid aan computers en software applicaties meerekent die al beschikbaar en intuïtief zijn? Dus is deze doelgroep wel geschikt voor AR?

Gelukkig zijn er steeds meer architecten en designers die AR aan het gebruiken zijn. Dit doen ze vooral om te ontsnappen aan de limitaties van het werken aan 3D modellen in 2D omgevingen. En ondanks dat er uitstekende CAD en modelleringssoftware mogelijkheden hier voor zoals SolidWorks en Revit (en natuurlijk ook pen en papier) om architecten en designers te helpen, er komen steeds meer handige AR toepassingen bij.

Architectonisch AR applicaties zoals Schema helpen gebruikers om snel ideeën of prototypes uit te werken. Hiermee kunnen ze in de eerste fase van hun architectonische design proces snel een 3D model ontwikkelen. Dit helpt architecten en designer om hun werkstromen verder te optimaliseren.

Hoe Ziet Data Visualisatie eruit in AR?

Heb je wel eens tabellen moeten analyseren in Excel? Heb je de resultaten van je analyse vervolgens moeten uitleggen aan anderen? Indien je dit hebt meegemaakt, dan weet je dat analyseren van data heel anders is dan het maken van grafieken en tabellen die  de betekenis van de data duidelijk aantonen.

En ook al is het gebruikelijk om geen 3D tabellen of grafieken te gebruiken, kan zo een dergelijke toevoeging zeker waardevol zijn. Dit kan bijvoorbeeld toeschouwers helpen om de data beter te begrijpen.

Dat is in ieder geval waar Great Wave, een bedrijf die zakelijke diensten verleent met veel ervaring in het ontwikkelen van zakelijke en productieve apps, rekening mee heeft gehouden bij het ontwikkelen van data visualisatie voor AR.

Deze inzichten hebben ze meegenomen bij het ontwikkelen van hun nieuwe applicatie Analytics AR. Deze applicatie kan de Salesforce informatie van een organisatie analyseren en vervolgens deze data in AR visualiseren.

Dit zorgt er voor dat gebruikers, denk bv aan data analisten, eindelijk kunnen doen wat ze altijd al wilden: de data die ze aan het analyseren zijn aanraken en direct beïnvloeden. 

Hiermee zorgt Analytics AR er voor dat data analyse en data visualisatie aantrekkelijker word. Daarnaast zorgt het er ook voor dat mensen letterlijk in hun data kunnen duiken.

Hoe Kan jij je Bedrijf Beschermen tegen de Toekomst?

Nu dat de vierde industriële revolutie gaande is, is er geen beter moment om te starten aan een plan om je bedrijf te beschermen voor de toekomst dan nu.

De toekomst zal zeker beïnvloed worden door AR wanneer tech multinationals zoals Apple en Google die AR brillen en platformen aan het ontwikkelen zijn.

De vraag is dan waarom zou je nog wachten met het omarmen van AR binnen je eigen bedrijf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *